Hospodársky denník
USD32,502 Sk
EUR40,873 Sk
CHF26,06 Sk
CZK1,262 Sk
  Piatok  9.Januára 2004
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













OLEJNINÁRSKY ZÁZRAK

Sme tvrdou konkurenciou Španielom, Talianom i Grékom

Palma -Tumys je firma schopná vyrábať bezpečné a vysokokvalitné potraviny. Taký je verdikt auditu európskych previerok v tejto spoločnosti so sídlom v Bratislave. Závery z nich znamenajú väčšie otvorenie dverí na európske trhy, kam už teraz vyváža Palma tisíce ton jedlého oleja Fritol. Napríklad do Rakúska, pričom reexportom sa dostáva aj do Anglicka. Je to o. i. aj výsledok desaťročného vývoja a pestovania špeciálnych hybridov slnečnice s vysokým obsahom kyseliny olejovej. Slovenskí pestovatelia dnes v semenách tejto plodiny už dosiahli až 85-percentný podiel uvedenej kyseliny. Pritom firma, ktorá je schopná vyrábať a predávať slnečnicový olej s jej obsahom nad osemdesiat percent, je v Európe uznávaná. Za desať rokov spolupôsobenia Palmy so slovenskými poľnohospodármi sa rapídne zvýšila aj kvalita repkového oleja v obsahu spomínanej kyseliny zo 45 percent v roku 1994 na súčasných 65 percent. Kyselina olejová odbúrava v organizme konzumenta cholesterol, pričom praktické zdravotné aspekty sú filozofiou výroby celej kolekcie produktov tejto firmy. „Ak vám povieme, že o olej sa staráme lepšie ako vinári o víno, tak nám nebudete veriť,“ hovoria predstavitelia tohto podniku. Na produkciu olejov sú už mimoriadne prísne kritériá, pričom audity u nich robia aj jednotlivé nadnárodné potravinárske koncerny, ktorým dodáva Palma na ďalšie zapracovanie do výrobkov svoje produkty.

Ku kvalite jedlých olejov a k ich posudzovaniu predseda dozornej rady Ivan Ivanič dokonca hovorí, že „Palma robí olivový olej“. Nechcelo sa nám tomu veriť, ale vysvetlil... Ako povedal, robí sa špeciálnou technológiou z vysoko olejovej slnečnice. Ako je to možné? Olivový olej je všeobecne cenený práve preto, lebo obsahuje veľký podiel kyseliny olejovej, a to až 87 percent. „Procesmi, ktoré sa na Slovensku vykonali v šľachtení, doviedli naše základné suroviny k tomu, že sa blížia k vysokej kvalite olivového oleja,“ dodal.

Európa a svet mávajú problémy s výrobou a distribúciou nekvalitných olejov, pochádzajúcich aj zo štátov Európskej únie. Nedostatočná kontrola v prístavoch bola napríklad príčinou aj toho, že sa do Egypta dostal nekvalitný španielsky olivový olej, ale aj paradajkový kečup z jednej juhovýchodnej ázijskej krajiny.

Približne pred tromi rokmi laboratórne preverovania španielskych olivových olejov, ktoré zachytili inšpektori našej štátnej veterinárnej správy v tuzemskej predajnej sieti, našťastie, nerozšírili dovtedy zistenú trojicu nebezpečných výrobkov s potvrdeným zvýšeným obsahom karcinogénneho benzopyrénu. Potravinovým kódexom určený limit pre maximálne prípustný obsah benzopyrénu v rastlinných tukoch na úrovni 0,005 mg/kg bol v olejoch Conteoliva a Cesar olivový olej prekročený asi sedemnásobne. Kontaminácia v analyzovaných vzorkách oleja Monterrel sa však vtedy dostala v priemere až na veľmi vysokú hranicu 0,13 mg/kg. V tomto, hoci už staršom prípade orgány veterinárnej správy v rámci kontrol vykonaných v predajnej sieti nariadili stiahnutie z predaja a pozastavenie španielskych olivových olejov z dôvodu podozrenia obsahu nadlimitných polyaromatických uhľovodíkov s karcinogénnymi účinkami. V niektorých prípadoch išlo o oleje z druhého lisovania. Uvedené príklady dokumentovali, že ani Európska únia nie je schopná čeliť výrobe a distribúcii nekvalitných potravín. O to viac by sme si mali vážiť svoje, kvalitné a neraz aj lacnejšie.

Vladimír Turanský

Počasie

Zvýšená intenzita dráždivosti počasia podmieňuje mierne narušenie zdravotného stavu meteosenzitívnych ľudí. Nervozita a mrzutosť sa vyskytujú vo vyššej miere. Znížená môže byť výkonnosť, schopnosť sústredenia a pohotových reakcií, vyššia je frekvencia astmatických záchvatov. Neskôr je možná aj záťaž srdcovo-cievneho prípadne zažívacieho systému, častejšie sa môžu vyskytovať reumatické ťažkosti, bolesti hlavy, jaziev, prípadne fantómové bolesti.Zajtra predpokladáme pretrvávanie nepriaznivých vplyvov počasia.(z.č.)

n Dnes bude veľká oblačnosť až zamračené a postupne od západu sneženie. Na východe spočiatku polojasno a sneženie len ojedinele. Najvyššia teplota -3 až 1 stupeň. Maximálna teplota na horách vo výške 1500 m okolo -5 stupňov. Juhovýchodný až južný vietor 2 až 5, na juhozápade miestami okolo 7 m/s.n V sobotu bude veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach sneženie, v nížinách dážď so snehom alebo dážď. Nočná teplota -2 až -6, v dolinách miestami okolo -8 stupňov, denná -1 až 3, na severe a východe okolo -3 stupne.n V nedeľu bude polooblačno až oblačno a lokálne prehánky, od cca 1200 m snehové. Nočná teplota -2 až -6 stupňov, denná 0 až 4, na severe okolo -2 stupne.n Slnko vyjde zajtra o 7.40 a zapadne o 16.17 hod.

Amsterdamdážď8
Aténypolojasno4
Belehradoblačno0
Berlíndážď0
Bratislavasneženie-2
Bruseldážď8
Budapešťsneženie-4
Bukurešťjasno-1
Frankfurtdážď6
Helsinkioblačno-3
Istanbuljasno2
Kodaňsneženie-1
Kyjevsneženie-4
Lisabonpolojasno11
Londýnpolooblačno9
Madridpolojasno10
Moskvapolojasno-4
Oslosneženie0
Parížpolooblačno9
Prahadážď0
Rímdážď12
Sofiajasno-1
Štokholmsneženie0
Varšavazamračené-5
Viedeňsneženie-1
Záhrebzamračené0
Ženevadážď5

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.